Najveći problem?

Zašto se koncentriram toliko na religiju, zar nema važnijih pitanja? Ima.

Baš zato.

Žalosno je da u 21. stoljeću ne samo da još uvijek raspravljamo o pitanjima koja su odgovorena još u prošlom, nego rasprava, čini se postaje sve žešća.

Uzmimo evoluciju za primjer – do 19. stoljeća opće prihvaćena činjenica je bila teološka tvrdnja da je Bog stvorio svijet i čovjeka prije oko 5000 godina, čak je i sam Darwin odgađao objavu „Postanka vrsta“ 20ak godina jer nije htio uzrokovati kontroverzu, a vjerojatno se i bojao svoje žene, zagrižene vjernice J.

Nakon objave, prošlo je još 20ak godina dok znanstvena zajednica nije prihvatila teoriju Prirodnog odabira kao najvjerojatnije objašnjenje, a temeljeno na velikom broju dokaza.

Teoriju su najčešće obezvređivali vjernici sa umotvorinama tipa „Urarova analogija“ (ako nešto kompleksno poput sata treba dizajnera, kako to da ga priroda ne treba? Samo… Tko je onda dizajnirao jebenog dizajnera? O.o)

Hvala kurcu, znanost se nastavila razvijati, jer se, eto, temelji na traženju dokaza, a ne prihvaćanju jebene dogme pa je oko 1907. ispitivanjem radioaktivnosti stijena utvrđena starost Zemlje od nekih 4 milijarde godina, a par desetljeća kasnije otkrićem DNK potvrđene Darwinove teorije i stvorena Moderna Evolucijska Sinteza kojom je Darwinov prirodni odabir utvrđen kao glavni alat evolucije, ali ne i jedini.

Ukratko – Genetski se materijal iz generacije u generaciju mijenja, što mutacijom, što naslijeđem. Loše mutacije i naslijeđe, budući da ne pridonose preživljavanju, prirodnim odabirom bivaju iskorijenjene(npr. rodiš se s tri oka i nitko se neće jebat s tobom, rodiš se s tri sise… e to je već zanimljivo ;) – da pojednostavim, jer sam jednostavan…u glavu, jel), a dobre se prenose dalje i mutiraju dalje.

I tako se na kraju utvrdi da smo ipak u dosta bliskom srodstvu s čimpanzom, jer eto, jebiga, dijelimo oko 97% genetskog koda(s mačkama 90%, kravama 80%, miševima 75%, vinskim mušicama ikokoškama 60%)

ALI HEJ – da li je to vjernicima dosta? Normalno da jebeno – nije, jer Bog je stvorio NAS na svoju sliku i priliku, ne jebene čimpanze, babune, mačke i ostalu gamad, nego NAS I SAMO NAS, lijepo je pisano:

I reče Bog: “Načinimo čovjeka na svoju sliku,

sebi slična, da bude gospodar ribama morskim,

pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji –

i svim gmizavcima što puze po zemlji!”

Postanak 1:26

I bi – inteligentni dizajn, jer eto, liberalni vjernici u 21. stoljeću mogu progutati evoluciju, ali samo mikro-evoluciju (evolucija unutar vrste, npr. da je čovjek iz generacije u generaciju sve viši), makro-evolucija (npr. da ptice imaju gmazove za pretke) ne dolazi u jebeni obzir.

Iako je znanstvenih dokaza za makro-evoluciju pregršt nerijetko nailazim na ljude, često visoko obrazovane koji jednostavno nisu, zbog svoje vjere, u stanju prihvatiti znanstvene činjenice, nedavno je čak jedan vjerski časopis u Hrvatistanu nudio novčanu nagradu za onog tko im pošalje dokaz za makro-evoluciju… ne znam kako je prošlo, ne čitam takvu literaturu, iz očitih razloga…

Sve ovo i ne bi bio toliki problem, jer koga uostalom briga što neko vjeruje u zubić vile, da se inteligentni dizajn ne pokušava progurati u škole kao znanstvena teorija.

Tako su roditelji 11 učenika državne škole u Doveru(Pennsylvania) 2005. godine tužili školski odbor koji je odlučio da se učenicima na satu znanosti mora čitati proglas u kojem se tvrdi da je teorija Inteligentnog Dizajna – znanstvena teorija i jednako vrijedna i utemeljena kao i teorija evolucije.

Sudac(inače republikanac i konzervativac) je nakon 40 dana suđenja i svjedočenja stručnjaka presudio u korist tužitelja i zaključio da Inteligentni Dizajn nije znanstvena teorija, te da su njeni religijski temelji jasno vidljivi bilo kojem objektivnom promatraču, bio on odrastao ili dijete. Nadalje ističe da je iz svjedočenja vidljivo da je Inteligentni Dizajn samo preimenovani Kreacionizam(Adam, Eva i Bog na bijelom prije par tisuća godina) te da je pravi cilj proglasa bio promoviranje religije u javnoj školi što se kosi sa Prvim amandmanom američkog Ustava

 

„Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali za ovo drugo nisam siguran.“

Albert Einstein

Podjeli s drugima:

    No Comments

    Leave a Reply

    Your email is never shared.

    Before you post, please prove you are sentient.

    Koje boje je nebo?