Porez na budale

Nakon 40ak godina radnog staza, moja mati je “napokon docekala” da ode u mirovinu.

“Napokon docekala” je pod navodnicima jer je dobro znala sto ju ceka, a rjesenje iz Mirovinskog joj je to i potvrdilo.
1000kn mirovine.
Nije mi jasno.
1000kn mirovine??
I tako ja uzmem porezne kartice za svojih 7-8 godina radnog staza pa izracunam koliko sam novaca dao drzavi kroz poreze, prireze i doprinose u tom vremenu i izracunam koliko bi novaca dobio od banke da sam tu svotu orocio po trenunoj kamatnoj stopi za kune.

1250 kn mjesecno.

Znam sta cete reci. “Ali drzava kosta!”
Znam da kosta. Kosta vremena, novca i zivaca.

Nije da se hvalim, al kupio sam auto nedavno.

Stojim u redu u policiji da odjavimo starog vlasnika i tablice i mislim si: “Pa ja u banci nisam bio godinama, nisam cekao na salteru godinama, nisam ispunio formular godinama”.
Sta vam nije cudno da gotovo sve sto trebate obaviti s bankom mozete obaviti preko interneta u roku od par minuta, a sve sto trebate obaviti s drzavom zahtjeva setanje od saltera do saltera sa krunicom u ruci moleci se da imate sve papire, formulare i biljege koje trebate.
I meni je bilo cudno.

Ali vise nije.

Cekajuci u tom redu u policiji sam shvatio da je ta sluzbenica, dok sam se ja puzevim korakom primakao salteru, vjerojatno taj dan zaradila svoju mjesecnu placu. Ostalih 20ak radnih dana je cisti profit za drzavu.
I svi sretni i zadovoljni, osim tebe naravno, jer ti moras taj dan i u drugu zupaniju, opet cekati u redu, opet ispunjavati formulare, opet kupovati biljege i opet uplacivati uplatnice…
Da vam ispricam kako sam dobio izvod iz matice rodjenih?
Bolje ne… Da nije tuzno bilo bi urnebesno smjesno…

Nego, sto pisac zeli reci?

Zelim reci da nasa drzava i dalje nema dovoljno novaca.

Znaci, uzme nam minimalno 1/3 place odmah u startu, zatim nam uzme 1/4 svega sto potrosimo, dere nas za svaki dokument i uslugu, a sada ce nam uzimati i od onog sto uspijemo ustediti.

A ako nemamo kojim slucajem za platiti, onda ce nam, kmetovima, uzeti sve.

Naravno, o porezu na nekretnine pisem.

Vecina nas posjeduje nekretnine, a oni koji ne posjeduju ce vjerojatno naslijediti nesto s vremenom.

I iako ste vec platili sve poreze i prireze na zaradjeno te ostatak novca odlucili uloziti u nesto konkretno da vam se nebi desilo, kao i vecini nasih predaka, da tesko stecenim sarenim papiricima mozete obrisati dupe, ova drzava i dalje misli da to nije dosta pa cete sada platiti porez i na to sto ste vi i vasi pretci otkidajuci od usta stvorili.

Ako ne platite, drzava postaje vlasnik vase nekretnine.

Opravdanje za uvodjenje?

Porez na bogate” – pa vecina Hrvata je bogato, ako je nekretnina mjerilo bogatstva. Pogotovo nekretnina u Vukojebini Donjoj koju nitko nije htio ni kad je trziste nekretnina bilo na vrhuncu, a ne sada kad ni stan u centru grada ne mozes prodati…
btw, odlican trenutak za uvodjenje poreza na nekretnine, nudge nudge, wink wink, jel’….

Stavljanje nekretnina u funkciju” – da, vecina drzi prazne kuce i stanove jer iz obijesti vole placati rezije za nesto sto nije u funkciji… u drzavi u kojoj je svak svakom duzan, parnice traju godinama, administracija glomazna i neucinkovita, a korupcija i nepotizam dio folklora je pravo cudo sto nesto nije u funkciji… da, bas…
A vecina stanova jest u funkciji, samo sto to drzava sa svojih par stotina tisuca zaposlenika ocito nije sposobna otkriti…

Novac ide lokalnoj samoupravi” – Blago nama, biti ce zlatnih wc-a i milijunskih fontana. Treba financirati lokalnu uhljebokraciju koja ih drzi na vlasti…
Tko drugi i glasa za nesposobne lopove koji se rotiraju na nasoj grbaci?

Inace, nitko u saboru se ne protivi ovom porezu, zanimljivo, zar ne?                   (udruga koja je pokusala pokrenuti referendum o ovom porezu je kontaktirala sve parlamentarne stranke bez uspjeha)

Ukida se komunalna naknada, a porez ce biti slicnog iznosa” – aha,  i PDV je bio 21% kad je uveden. Porez ce biti onoliko koliko lokalni serif u poreznoj odredi da je vrijednost vase nekretnine, a komunalna naknada je namjenska naknada koja sluzi odrzavanju lokalne komunalne infrastrukture, za razliku od ovog poreza…

I sto je najgore od svega, cak i da kazu, kao sto je to Jadranka onomad rekla “OK, nemamo novaca, isprsite se par godina dok ne prodje kriza” mene zanima cime bi to oni opravdali.

Pa ako su prodali vecinu nekadasnjeg drustvenog vlasnistva i jos nas uz to toliko zaduzili da smo jedna od najzaduzenijih drzava u Europi mi smo uistinu idioti jer dokazanim lopovima i nesposobnjakovicima ne samo da kontinuirano dajemo svoj tesko zaradjeni novac, nego im dopustamo da nas iz dana u dan deru jos i vise…..

Da li je uistinu pametno drzavi koja ce zasigurno bankrotirati jos dati i pravo da nam oduzme i nasu imovinu da bi otplatila pokradeno?

Mozda je napokon doslo vrijeme da zavrnemo pipu.

Prenosim sa web stranice ministarstva financija:

Zainteresirana javnost može sudjelovati davanjem mišljenja, primjedbi i prijedloga u pisanom obliku na Nacrt prijedloga zakona o porezu na nekretnine.

Primjedbe, prijedlozi i mišljenja mogu se dostaviti na adresu:

nekretnine@porezna-uprava.hr

Savjetovanje će trajati do 25. veljače 2013.

Dakle, jos do sutra ih mozete sluzbeno poslati u P.M.

02.10.2013. dodatak..

Nasa mila drzava je na rubu neminovnog bankrota, maske polako padaju.
Linic je iskren, veli da je porez na nekretnine “zlatna rezerva za slijedecu godinu”, kad vise ne bude moguce pomusti nikog drugog, preci ce na nasu imovinu. Oduzmi da otplatis dug koji ne prestaje rasti.
200 milijardi kuna.
Da bi ga poceli otplacivati bez zaduzivanja trebamo gospodarski rast od 5% godisnje.

:)

Najebali smo

Podjeli s drugima:

    No Comments

    Leave a Reply

    Your email is never shared.

    Before you post, please prove you are sentient.

    tri plus dva = (brojka)